Keresés a blogban és máshol

2013. október 28., hétfő

ebook fájlok IV.– Word-gyorstalpalók és ismét írásjelek

Office Word

A Word – noha sokan annak vélik és úgy is használják –, nem korunk hightech villanyírógépe. Annál jóval többet tud, habár általában tudásának töredékét használjuk. Ez önmagában nem feltétlen baj. A probléma inkább ott rejtőzik, hogy fogalmunk sincs mit is tud igazán. Ezért, ha felmerül egy feladat, össze-vissza keresgélünk a fórumokon, telepítünk fél tucat programot – amihez újfent nem értünk. Azt vélem, mielőtt az ember nekikezd egy melónak – mondjuk ebook fájl készítés -, kissé tájékozódjon, vegye szemügyre a szóba jöhető munkaeszközöket – abbyy, word, pdfzilla, adobe, kindlekeep, Far, Calibre, mobipocket – epub- vagy djvu creatorok és végeláthatatlanul sorolhatnám - , próbálgassa a programokat . Hogy mit tudnak, mi várható tőlük. Nagyjából mi merre található bennük. Olvasson róluk és gyakoroljon kicsit. Aztán mélyvíz.
A következőkben az alapokról – kissé bővebben – olvashatsz:

Word XP



Word 2007





 Az írásjelek.


  Te is beszélsz, és azt gondolom, hogy hallottad már a többieket is pont eleget dumálni. Így azután emlékezhetsz arra, hogy olykor fel- levisszük a hangunkat, hangmagasságot, olykor szünetet tartunk, vagy a mondat közepén kerülünk egyet kissé másfelé – mondjuk magyarázatképpen. Hogy a beszélt mondanivalót írásban minél pontosabban vissza tudjuk adni, kitaláltuk az írásjeleket. Meg persze a mondatok részeit illeszti és a szerkezetnek ad összetartást.
Használatukra a nyelvtan ad iránymutatást, de egy aktuális esetre sokszor több helyes megoldás létezik. Azt kell választani, amelyik a mondandót (mármint mondandónkat) a leghűbben tükrözi.
Az írásjelek fontos részei az értelmi‑érzelmi mondanivaló kinyilvánításának, így mellőzése nem elfogadott. Az írók – mint eszközzel ‑. részlegesen vagy teljes elhagyással néha az írásjelek elhagyásával emelik ki/tolmácsolják közlendőjüket. Az ott rendben levő dolog.
  Azt gondolom érdemes megemlíteni, hogy a magyar nyelv -  az érzelmek erősségét vagy intenzitásának változását jelző többszörös felkiáltó vagy kérdőjeleket leszámítva - nem halmozza az írásjeleket. Ez alól a három pont sem kivétel, mert az nem a szokásos mondatvégi pont megháromszorozása ‑ ezért is jelöli a Word hibának -­, hanem egy külön jelsorozat, funkciója pedig annak a jelzése, hogy valaki csapong, tétova, vagy félbehagyta gondolatát.
  Nézzük, miből élünk - a magyar nyelv írásjelei, használatuk (példázatok), beágyazási és Windows beviteli kódjai:



központozás I.
központozás II.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése